Формування та трансформація глобальної системи фінансування сталого розвитку.

Автор(и)

  • T. V. Kozhukhova

Анотація

Пропоновану монографію присвячено розкриттю питань формування та трансформації глобальної системи фінансування сталого розвитку.

У першому розділі визначено концептуальні засади сталого розвитку та його фінансування в умовах глобалізації. Розглянуто сутність сталого розвитку, визначено категоріальний апарат фінансування сталого розвитку, досліджено механізм функціонування глобальної системи фінансування сталого розвитку.

Другий розділ присвячено інституціональному забезпеченню реалізації програм сталого розвитку. Досліджено еволюцію інституціонально-правового забезпечення ООН у сфері фінансування розвитку, розглянуто чинники та міжнародні інституціональні заходи підвищення ефективності зовнішньої допомоги розвитку, проаналізовано діяльність установ ООН, зокрема Програми розвитку ООН, Світового банку в сфері сталого розвитку, розкрито питання взаємозв’язку міжнародної торгівлі, економічного зростання, людського розвитку та сталого розвитку.

У третьому розділі висвітлено питання фінансування сталого розвитку державами світу. Проаналізовано політики країн, що розвиваються, у сфері досягнення цілей розвитку тисячоліття, установлено тенденції та закономірності національного і міжнародного державного фінансування сталого розвитку, розглянуто особливості управління мобілізацією та використанням національних і міжнародних фінансових ресурсів на цілі сталого розвитку в країнах, що розвиваються.

У четвертому розділі основну увагу приділено національним політикам фінансування програм сталого розвитку високорозвинених країн світу. Здійснено оцінку результатів досягнення цілей розвитку тисячоліття США, Японією та країнами Європейського Союзу, розглянуто особливості надання цими країнами зовнішньої допомоги країнам, що розвиваються, визначено стратегічні заходи щодо підвищення ефективності формування та розподілу міжнародних фінансових ресурсів на цілі сталого розвитку.

Завершальний п’ятий розділ присвячено дослідженню фінансування сталого розвитку в Україні. Розглянуто нормативно-правове забезпечення сталого розвитку в Україні, здійснено оцінку виконання Україною цілей розвитку тисячоліття, проаналізовано фінансування базових секторів сталого розвитку. Установлено особливості та тенденції взаємодії України з установами ООН у сфері сталого розвитку. Визначено пріоритетні напрями підвищення ефективності фінансування сталого розвитку в Україні.

Викладені у монографії теоретичні положення і науково-практичні розробки будуть корисними для науковців, викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-25